≡ Menu

Perkara yang perlu dibuat untuk beli rumah pertama

perkara yang perlu dibuat untuk beli rumah pertama

Ini adalah 5 perkara yang perlu dibuat untuk beli rumah pertama. Katakan anda belum pernah beli rumah, jadi apa anda perlu buat? Nak beli sendiri atau guna ejen hartanah? Nak jumpa siapa, pemaju ke, peguam ke, pegawai bank ke? Selain dari membaca, anda perlu selidik rumah yang nak dibeli.

Kalau ada sekatan, kena tengok apa syarat-syarat yang dikenakan. Untuk rumah subsale atau rumah sekunder, anda boleh rujuk ejen hartanah yang dilantik oleh tuan rumah. Berikut adalah perkara yang akan diterangkan oleh ejen hartanah semasa anda nak beli rumah.

5 perkara yang perlu dibuat untuk beli rumah pertama

Ada 5 perkara yang perlu anda tahu sebelum buat keputusan untuk beli rumah.

1. Semak profil kewangan prospek. Prospek atau pembeli kena jujur, macam cakap dengan doktor. Kalau kiraan gaji tak lepas, ejen hartanah akan cadangkan rumah lain untuk dibeli. Proses ini dipanggil screening buyer.

2. Bawa melawat rumah. Bila kiraan gaji sudah layak, ejen akan bawa prospek untuk lihat rumah. Ejen juga akan terangkan serba sedikit tentang rumah yang nak dibeli.

3. Terangkan proses beli rumah. Bermula dengan bayaran deposit sampai dapat kunci, ejen hartanah akan terangkan setiap perjalanan proses rumah yang nak dibeli. Bila hati sudah berkenan, ejen akan minta pembeli sediakan deposit yang perlu dibayar atas nama agensi hartanah yang menaungi ejen tersebut.

Kemudian pembeli akan diminta untuk mengisi borang Offer To Purchase (OTP) untuk menjamin keselamatan deposit yang diberi. Duit deposit ini akan dikembalikan kalau pinjaman pembeli ditolak. Kalau bayar deposit diberi pada tuan rumah, kemudian pinjaman ditolak, belum tentu boleh dapat balik. Mana tahu dia guna untuk beli beg tangan LV.

4. Persediaan dokumen. Ejen hartanah akan beritahu pembeli apa dokumen yang nak disediakan untuk dihantar pada bank. Tunggu 7 hari untuk dapat jawapan sama ada pinjaman lulus atau gagal.

5. Tanda tangan Sales & Purchase Agreement. Ini proses terakhir. Ejen akan bantu pembeli dapatkan peguam jika belum ada. Peguam yang dilantik akan teruskan proses pembelian rumah sehingga dapat kunci. Harus diingat, servis ejen hartanah dibayar oleh tuan rumah, bukan pembeli.

{ 0 comments… add one }

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.